Αεροπλάνο Αεροδρόμιο Πιλότος Απογείωση Προσγείωση Κενά αέρος

Τι σημαίνουν όλα αυτά τα σήματα στο αεροδρόμιο;

Κώδικας Oδικής Κυκλοφορίας για αεροπλάνα:

Πιθανόν την τελευταία φορά που βρέθηκατε σε ένα αεροδρόμιο να αναρωτήθηκατε και εσείς τι σημαίνουν όλα αυτά τα σήματα τριγύρω.
Πρέπει να περάσουν και οι πιλότοι θεωρητικά μαθήματα για τα σήματα όπως οι οδηγοί;

Η απάντηση είναι ναι. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η θεωρητική εκπαίδευση των πιλότων περιλαμβάνει περισσότερα μαθήματα πέρα από τα σήματα, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.

Τώρα που λογικά ξέρουμε ήδη τα σήματα για δίπλωμα αυτοκινήτου πάμε να δούμε και κάποια από αυτά για το δίπλωμα του αεροπλάνου.

Κάποια αεροδρόμια μπορούν να γίνουν πραγματικά πολύπλοκα μέρη για να περιηγηθεί κάνεις.

Τόσο, που ο Μινώταυρος με μοναδική εμπειρία τον λαβύρινθο θα τα έβρισκε σκούρα. (Άχρηστη πληροφορία της μέρας: Πέρα από την περιγραφική αυτή ονομασία του, το όνομα του Μινώταυρου ήταν Αστέριος. )

Αυτά τα αεροδρόμια μπορούν να γίνουν πολυπλοκα τόσο στο εσωτερικό τους για τους επιβάτες η τους επισκέπτες, οσο και στο εξωτερικό τους για τους πιλότους.

Σε γενικές γραμμές, το μέρος του αεροδρομίου στο οποίο κινούνται τα αεροπλάνα, μπορεί να χωριστεί σε 3 μέρη:

  • Πρώτον, στην πίστα, δηλαδή το μέρος στο οποίο παρκάρουν τα αεροπλάνα,
  • Δεύτερον, στους διαδρόμους προσγείωσης απογείωσης
    Τρίτον, στους τροχοδρομους δηλαδή στους δρόμους που ενώνουν την πίστα με τους διαδρόμους προσγείωσης απογείωσης.

Συχνά, χρησιμοποιείται λανθασμένα ο όρος αεροδιάδρομος, ο οποίος δεν είναι ταυτόσημος με το διάδρομο, καθώς ο αεροδιάδρομος αποτελεί μέρος του εναέριου χώρου, μέσα στον οποίο πετάνε τα αεροπλάνα, είναι κάτι δηλαδή σαν μια εθνική οδό στον αέρα.

Όπως και στον ΚΟΚ για τα αυτοκίνητα, υπάρχουν και εδω διαφορετικοί τύποι σημάτων.

1. Απαγορευτικά σήματα

Τα απαγορευτικά είναι σήματα με κόκκινο φόντο και λευκούς χαρακτήρες.
Αυτά λειτουργούν συνηθέστερα είτε ως κόκκινο φανάρι, δηλαδή μας λένε να σταματήσουμε, η σαν το κλασσικό απαγορευτικό για απαγόρευση πρόσβασης σε μία περιοχη.

Αεροπλάνο Αεροδρόμιο Πιλότος Απογείωση Προσγείωση Κενά αέρος

Τα συναντάμε συνήθως στα σημεία κράτησης των διαδρομών, δηλαδή στα σημεία που περιμένει το αεροπλάνο, μέχρι να του δωθεί εξουσιοδότηση από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, προκειμένου να εισέλθει στον διάδρομο για να ξεκινησει την διαδικασία απογείωσης.

Τα νούμερα που συνήθως βλέπουμε πάνω σε τέτοια σήματα είναι το όνομα του διάδρομου που βρίσκεται μπροστά μας.

Μπορεί να αναγράφεται το όνομα όλου του διαδρόμου, δηλαδή και με τα δύο άκρα του, αν βρισκόμαστε σε κάποια διασταύρωση, όπως σε αυτό το παράδειγμα όπου μπροστά μας βρίσκεται ο διάδρομος 15-33. Πιο συγκεκριμένα, στα αριστερά είναι το άκρο του 15 και στα δεξιά το άκρο του 33.

Επίσης μπορεί να αναγράφεται μόνο το όνομα του ενός άκρου του διαδρόμου αν δε βρισκόμαστε σε διασταύρωση αλλά προσεγγίζουμε από κάποιον τροχοδρομο αποκλειστικά αυτό το άκρο του. Σε αυτό το παράδειγμα, μπροστά μας είναι ο διάδρομος 17.

Παράλληλα, συνήθως σε αυτές τις θέσεις συνυπάρχει μαζί με τις πινακίδες ειδική σήμανση στο έδαφος στην οποία πρέπει να σταματήσουν τα αεροπλάνα. (RWY Holding points)

Αν θέλετε να μάθετε πως ένας διάδρομος παίρνει το όνομα του, δείτε εδώ.

2. Πληροφοριακά σήματα

Τα σήματα που δίνουν πληροφορίες μπορούν να χωριστούν σε διάφορες κατηγορίες, εκ των οποίων δύο είναι οι συνηθέστερες:

Αεροπλάνο Αεροδρόμιο Πιλότος Απογείωση Προσγείωση Κενά αέρος

Για αποφύγη αμφιβολιών στον συλλαβισμό λέξεων, ονομάτων κλπ. και για να γλιτώσουμε από προβλήματα του τύπου «Πώς είπατε; B ή D; Το δεύτερο γράμμα είναι N ή M;», χρησιμοποιείται το φωνητικό αλφάβητο!

Το φωνητικό αλφάβητο, αντικαθιστά τα γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου με συγκεκριμένες λέξεις, που αρχίζουν από το ίδιο γράμμα. Δηλαδή για παράδειγμα αντί για R εχουμε Romeo και αντί για J έχουμε Juliet. Ρομαντικο ε;

Αεροπλάνο Αεροδρόμιο Πιλότος Απογείωση Προσγείωση Κενά αέρος

Τέλος, να πούμε ότι στα περισσότερα αεροδρόμια οι πληροφορίες που δίνονται με σήματα σε μορφή πινακίδων είναι επίσης ζωγραφισμένες με παρόμοια σήμανση και στο έδαφος.

Αεροπλάνο Αεροδρόμιο Πιλότος Απογείωση Προσγείωση Κενά αέρος

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο αεροδρόμιο, και θα παρατηρήστε όλα αυτά τα σήματα θα ξέρετε πλέον τι σημαίνουν.

Επίσης, αν θέλετε για καλύτερο προσανατολισμό μπορειτε να έχετε ένα χάρτη με το αεροδρόμιο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να googlaρετε το όνομα του αεροδρομίου και την λέξη charts, ψάχνοντας για την σελίδα με την κάτοψη του αεροδρομίου που έχει τα ονόματα όλων των τροχοδρομων και των διαδρομών. Έπειτα μπορείτε να τον αποθηκεύσετε στο κινητό σας .
Αν καταλάβετε που περίπου που είναι παρκαρισμένο το αεροπλάνο και καταφέρετε να εντοπίσετε τα ονόματα κάποιων τροχοδρομων, μπορείτε επίσης να ανακαλύψετε τη διαδρομή που ακολουθείτε μέχρι να φτάσετε στον διάδρομο απογείωσης.

Έπειτα, βάλτε το κινητό σας σε λειτουργία πτήσης.

Γράψε μας κάτι!

Your email address will not be published.