Αεροπλάνο Αεροδρόμιο Πιλότος Απογείωση Προσγείωση Κενά αέρος

Τι σημαίνουν οι αριθμοί στους διαδρόμους απογείωσης ;

Ολοι οι διάδρομοι προσγειωσης απογειωσης έχουν στην αρχή τους κάποιους αριθμούς και σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιο γράμμα.
Ποια είναι όμως η σημασία τους?
Είναι απλώς κάποιοι κωδικοί; Είναι bar codes? Γιατί πάντα η διαφορά μεταξύ αυτών των αριθμών στις απέναντι άκρες ενός διαδρόμου ειναι 18? Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτα;

Σε ένα αεροδρόμιο, κάθε διάδρομος προσγείωσης-απογείωσης έχει το δικό του όνομα και είναι προσδιορισμένος, έτσι ώστε να αναγνωρίζεται με μοναδικό τρόπο από τους πιλότους και τους ελεγκτές του Πύργου Ελέγχου.

Ο κάθε διάδρομος συνήθως φέρει στις δύο άκρες του από έναν διψήφιο αριθμό από το 01 μέχρι το 36 και σε κάποιες περιπτώσεις επιπρόσθετα, ενα γράμμα.

Ο τροπος με τον οποιο προκυπτει το ονομα του διαδρομου σχετίζεται με το μαγνητικό πεδίο της Γης, γι’ αυτο θα ασχοληθούμε για λίγο με αυτο.

1. Γεωγραφικός βόρειος πόλος

Ο βόρειος πόλος ή γεωγραφικός βόρειος πόλος είναι το βορειότερο σημείο του πλανήτη και ορίζει μαζι με το Νότιο πόλο, τον άξονα γυρω απο τον οποίο περιστρφεται η Γη.
Ο πλανήτης μας, έχει επίσης το δικό του μαγνητικό πεδίο δημιουργώντας έτσι το Βόρειο και Νότιο μαγνητικό πόλο.

2. Μαγνητικός βόρειος πόλος

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος είναι το σημείο που δείχνει η βελόνα μιας οποιαδηποτε πυξίδας.
Ακολουθώντας δηλαδή κανεις τη βελονα της πυξιδας θα καταλήξει στον μαγνητικο βορειο πολο, ο οποιος δεν ταυτίζεται με τον
γεωγραφικό βόρειο πόλο και βρίσκεται σε διαφορετικη θεση, πιο συγκεκριμένα κάπου βόρεια του Καναδά.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης, ειναι το σημειο αναφορας, στο οποίο βασίζονται οι πλοηγοί εδώ και αιώνες για τον προσανατολισμό τους και χρησιμοποιείται επίσης από τα αεροπλάνα.

Αεροπλάνο Αεροδρόμιο Πιλότος Απογείωση Προσγείωση Κενά αέρος

Η κατεύθυνση οποιουδήποτε ακινήτου αντικειμένου η η πορεία οποιουδήποτε κινούμενου σώματος μπορεί να εκφραστεί σαν μια γωνία σε σχέση με την ευθεία που ενώνει το αντικείμενο με τον μαγνητικό βόρειο πόλο της Γης.
Ετσι η κατευθυνση 000 η 360 προσδιορίζει τον μαγνητικο βορρα, ενω οι κατευθυνσεις 90, 180 και 270 προσδιορίζουν αντίστοιχα τη μαγνητικη ανατολη, νοτο και δυση.

Για παράδειγμα, ένα αεροπλάνο που πετάει σε κατευθυνση 060, σχηματίζει γωνια 60 μοιρων σε σχεση με τον Μαγνητικό Βόρειο Πόλο, ενω ενα αεροπλανο που πετάει σε κατευθυνση 230, σχηματίζει γωνια 230 μοιρων σε σχεση με τον Μαγνητικό Βόρειο Πόλο.
Με την ιδια λογικη, ενας διαδρομος παίρνει το ονομα του απο τη μαγνητική του κατευθυνση, χρησιμοποιωντας ομως στρογγυλοποιημενα μονο τα δύο πρώτα ψηφία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τον διαδρομο 10 . Αυτο σημαινει οτι η κατευθυνση του διαδρομου σχηματίζει γωνια 100 μοιρων με τον βόρειο μαγνητικό πολο.

Βεβαια αν κοιτάξουμε τους αναλυτικους χαρτες που εχουν στη διάθεση τους οι πιλοτοι θα δουμε οτι στη πραγματικοτητα η κατευθυνση του διαδρομου ειναι 099, ομως αυτη στρογγυλοποιείται στις κοντινότερες 10 μοιρες δηλαδή στις 100, ετσι το ονομα αυτου του ακρου του διαδρόμου μετα την στρογγυλοποιηση είναι 10.

Ένας διάδρομος χρησιμοποιείται κανονικά και προς τις δύο κατευθύνσεις , γι’ αυτό έχει διαφορετικό αριθμό σε κάθε κατεύθυνση.
Για παράδειγμα, ο “διάδρομος 10” , που φανερωνει κατεύθυνση 100 είναι το ενα ακρο, ενώ ο “διάδρομος 28”, που φανερωνει κατεύθυνση 280 είναι το αλλο ακρο του ίδιου διαδρόμου.

Ο διάδρομος, συνολικά, αναφέρεται ως 10/28.

Πάντοτε, οι αριθμοί των δυο ακρων του διαδρομου, διαφέρουν κατά 18. Αυτο αντιστοιχεί στη γωνια 180° που σχηματίζουν μεταξύ τους.

Συμφωνα με την παραπανω λογικη, οι διάδρομοι που ειναι παραλληλοι μεταξυ τους, στο ιδιο αεροδρομιο, θα επρεπε να εχουν το ιδιο ονομα και αυτο θα δημιουργουσε συγχυση.
Σε αυτη την περίπτωση το ονομα των διαδρομων συμπεριλαμβανει επιπροσθετα ενα γραμμα για να διαφοροποιηθούν οι διαδρομοι μεταξυ τους.
Αυτο το γράμμα προκυπτει απο τη σχετικη θεση μεταξυ των διαδρόμων, ετσι μπορει να ειναι L,R στην περίπτωση 2 παραλληλων διαδρομων, είτε L, C, R στην περίπτωση 3 παραλληλων διαδρομων.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης δεν ειναι σταθερος όπως ο γεωγραφικος πολος, αλλα κινειται και αλλάζει τη θέση του με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων το χρόνο. (Pole dancing;;; :))
Αυτό συμβαίνει λόγω των κινήσεων του ρευστού υλικού στο εσωτερικό της Γης που είναι κυρίως υπεύθυνο για τη δημιουργία και συντήρηση του μαγνητικού πεδίου της.

Αυτο ομως έχει σαν αποτελεσμα ναι αλλάζει και η γωνια που σχηματιζει ενας διαδρομος με τον μαγνητικό βόρειο πόλο, δηλαδη αλλάζει η μαγνητικη του κατευθυνση. Συνεπως, πρεπει να αλλάξει και το ονομα του.
Γι αυτο το λογο κάθε μερικά χρόνια οι διαδρομοι ειναι απαραιτητο να ξαναβαφτιζονται και οι ετσι σε ενα αεροδρομιο να αλλαζουν ακόμα και οι Πινακίδες σήμανσης των διαδρόμων.

Στην επόμενη πτήση σας, περιμένοντας την απογείωση ενώ κάθεστε στη θέση που έτυχε και ειναι παράθυρο και χαίρεστε πολυ γι’αυτο και λίγο πρίν κοιτάξετε το κινητό σας για δείτε αν θυμηθήκατε να το απενεργοποιήσετε, παρατηρείστε τους αριθμους που γραφει στο ακρο του διαδρόμου.
Μετα απο μερικά χρόνια θα διαπιστώσετε οτι αυτοι οι αριθμοι θα είναι διαφορετικοί.

Αν σας ενδιαφέρει να δείτε γιατί στην πτηση σας επέλεξαν οι πιλοτοι αυτό το ακρο του διαδρόμου για απογείωση και όχι το απέναντι δείτε το άρθρο.

Γράψε μας κάτι!

Your email address will not be published.